Sananen Helsinkiläisestä terveydenhuollosta:

Ainolla, eli tyttärelläni, joka on 16 vee, on ollut kurkku kipeänä puolisen viikkoa. Eilen sain ilmoituksen töihin, että kurkusta on fikkarin ja peilin avustuksella bongattu valkoisia pilkkuja ja "sellaista tahmakasta peittoa".

Minähän heti sitten soittamaan paikalliseen arvauskeskukseen, josta sain vastaukseksi - ei mitenkään yllättäen- ei oota. Ei oo labra auki, ei oo lääkäriä, ei oo terveydenhoitajaa, eikä sillä sun lapsellakaan varmaan mikään oo vikana, kerta ei oo kuumetta.

Pinnani oli jossain siellä totaalivitutuksen ja räjähdyksen rajamaastossa, ja pinnistin itseni äärimmilleni (etten ois alkanut huutamaan) että missähän minä sitten tuon lapseni hoidatan, kun viikonloppu, kurkku kipee, ja HOITOTAKUU!!??

Täti alkoi selvittämään asiaa ja tulihan se sieltä: no kun tämä potilas nyt on jo 16, niin voitte mennä illalla Malmin sairaalan poliklinikan päivystykseen.

Voi hyvää päivää. Jos teistä kukaan on ko. laitoksessa käynyt, niin tiedätte mitä mieltä olin vastauksesta. Mennä nyt kurkkukipuisan teinin kanssa sinne hullujen pää aukisten pultsareiden sekaan perjantai-iltana, ihannepotilaiden sesonki-iltana. Koska 99 % potilaista on tälläisiä, kaikki nk. tavalliset ihmiset hakeutuvat muualle tai ne tuodaan ambulanssilla paikalle, eikä heidän tarvi istua odotushuoneessa näiden em. puliukkojen tai - akkojen seassa tuntikausia!

Ärisin tädille luuriin muutaman valitun sanan ja vein kakarani yksityislääkäriin tänään, vaikkei hän  siis oletettavasti ole edes kipeä, koska puhelimessa  arvauskeskuksen selvännäkijä sekä kurkkutautien erikoislääkäri - vastaanottoapulainen niin arveli.

Onneksi vein. Sillä on tosi ärtsä nielutulehdus, joka vaati ab-kuurin. Voi olla tosin myös mononukleoosi, eli pusutauti, joka taas puolestaan on virus, mutta aina raikas ab-kuuri välipalana maistuu. Voi se olla alkamassa oleva angiinakin. Koska kurkku puhui enemmän kuin tuhat labrakoetta, niin lääkäri oli sitä mieltä, että labrakokeet ovat turhat. 

Selvisin koko reissusta lääkkeineen päivineen neljälläkympillä.

Jotain perusteellisen mätää tässä järjestelmässä edelleenkin on. Minä eikä perheeni ole  MILLOINKAAN saanut omalta terveysasemalta apua silloin, kun sitä olisi akuutisti tarvittu.

Niin että ois parempi olla rikas ja terve kuin köyhä ja sairas. Näin se vaan on!

Mojovaa lauantaita, terkuin vihainen täti periferiasta