Sehän nyt on jo tuttu tosiasia, että nillitän täällä milloin mistäkin "tärkeästä".

Mutta oikeasti, oikeiden nilli-aiheiden rinnalla joku Joutsenlaulun kamaluus tai aprikointi siitä, onko Lauri Töhkä kokenut saman kohtalon kun muuan piispa muinoin-eli saanut vähän kirveestä nassuunsa- ovat aivan hyttysen mitokondrion luokkaa.

Koska nyt nillitän asiasta, josta ei varmaan saisi nillittää ja kohta taas joku heristelee mulle siitä, kuinka kiittämätön moukka olen ja mitä kaikkea.

No niin siis. On tietenkin aivan valtavan loistavaa, että meillä on hyvä sosiaaliturva, on terveyskeskukset ja kaikkea on!

Mutta mitä hittoa ihminen tekee terveyskeskuspalveluilla, jos sieltä ei _koskaan_ silloin saa palvelua, kuin sitä tarvitsisi.  En ole moneen vuoteen IKINÄ päässyt terveyskeskukseen. Niin että se siitä hoitotakuusta sun muusta lätinästä. Eikä ole päässyt mun lapsetkaan. Ja sitten jos joskus saakin ajan sinne, niin..

Nykyisin en jaksa edes yrittää terveyskeskukseen. Itse käytän työterveyshuoltoa ja lapset yksityistä lääkäriasemaa Itiksessä.

Muutama vuosi sitten tokaks nuorimmainen oli huonossa hapessa ja vein sen Lastenklinikalle illalla. Sillä todettiin keuhkokuume, oltiin yö päivystysosastolla, minne mullekin tehtiin peti.

Seuraavana päivänä lääkäri totesi, että happisaturaatio kävi sen verran huonoissa lukemissa, että se saattaisi viitata myös astmaan, mitään varmoja takeita tästä ei kuitenkaan ole, koska se keuhkokuumekin saattaa laskea happisaturaatiota jne.

Saimme kuitenkin lähetteen omaan terveyskeskukseen tarkempia astmatutkimuksia varten. Silloin pääsimme siis aika nopeasti sinne, koska lähete.

Tyttöä tutkittiin, otettiin labrakokeita ja sellasta perusrutiinia. Ei ne nyt miltään kovin massiivisilta astmatutkimuksilta mielestäni vaikuttaneet, mutta en minä tiedä millaisia astmatutkimukset ovat!

Minun piti sitten soittaa tutkimustuloksista lääkärille, ja sen tein.

Terveyskeskuksessa oli silloin alueemme omalääkärinä venäjäläinen maahanmuuttajalääkäri. On oikein hyvä, että maahanmuuttajat työllistyvät omiin ammatteihinsa. Mutta terveyden- ja sairaudenhoito on mielestäni sellainen ala, että asioiden ymmärtäminen ihan selkosuomellakin on joskus hieman hankalaa, saati sitten jos lääkärillä, potilaalla ja potilaan mutsilla ei ole oikein yhteistä kieltä... (paitsi tässä tapauksessa kahdella viimemainitulla kyllä on)

Puhelinvastauksessaan lääkäri sitten vaan selitti jotain räästä, syljestä, kissasta, hyvästä, ei mistään hädästä, joskus voisi jatkokontrolloida, ja keuhkoröntgenjälkitarkastuksesta sen keuhkokuumeen takia. Asia sillä selvä , kiitos ja moi.

Eilen tämä samainen tyttäreni kävi koulun lääkärillä tarkastuksessa ajokorttia varten. Ajatelkaa, minun kolmaskin kupeitteni hedelmä täyttää kohta 18!

On siinä tyttären ilme varmaan ollut vähän vaikka minkälainen, kun koululääkäri katsoo papereitaan ja toteaa: sulla on siis astma... "Ai on vai?"- hitto heh heh.

Omalääkärimme on nyttemmin suomalaistunut. Kävin kuopuksen ja migreeninsä vuoksi hänen vastaanotollaan juuri ennen joulua. Ajan olin tilannut muistaakseni lokakuussa.

Ajattelin nyt pommittaa tätä samaista omalääkäriä puhelimella. Aion saada tähän asiaan jonkun tolkun.

Mutta tulipa taas vaan sellanen olo, että hitto. Ja älkää nyt, pliis, sanoko että olen kiittämätön moukkeli kun en ole tyytyväinen terveyskeskuksen toimintaan. Minusta tämä nimittäin hipoo jo melkein hoitovirhettä. Tai jotain sen kaltaista ainakin.